Friday 27 March 2015

Pasta Bakar Bertuna

Semalam sewaktu ambil Danish di kelasnya, dia tidak sabar-sabar bercerita. Guru kelas, Mrs. Knight bawa dia berjumpa Head Teacher, Mrs. Ward kerana prestasi dia yang bagus hari ini. Kelas mereka, 2M sedang belajar tentang 'Neil Armstrong' pada minggu ini, dan semalam Danish dapat bercerita dengan baik sekali di dalam kelas tentang apa yang dia telah pelajari. Mrs. Knight sangat gembira dengan Danish jadi dia bawa Danish berjumpa dengan Mrs. Ward untuk menerima pujian dan 'prize'. Mungkin sebelum ini Danish agak senyap dalam kelas, bila dia dah mula berkeyakinan untuk bercerita kepada kawan-kawan, perubahan ini amat menggembirakan Mrs. Knight.

Begitulah di sekolah ini, pelajar-pelajar yang menunjukkan pencapaian yang 'impressive' dari segi pelajaran atau budi pekerti akan dibawa terus ke Mrs. Ward's office. Itulah cara mereka meraikan pelajar dan disamping itu bagi motivasi kepada kawan-kawan yang lain untuk sama2 buat yang terbaik. Selain award dari Mrs. Ward secara 'adhoc' macam ni, setiap kali assembly pelajar pada hari Jumaat juga award2 diberikan kepada pelajar yang menunjukkan prestasi yang baik sepanjang minggu.

Untuk menunjukkan kat Danish yang Mama was very proud of him, Mama bagitau kat Danish yang Mama akan masak favourite food dia - Tuna Pasta Bake. Resepi ni saya dapat dari seorang kawan. Bila first time buat anak-anak especially Danish@Nash sangat suka. Kawan saya, Faezah bagi kat whatsapp jer. Jadi supaya tak hilang saya nak letak kat sini....

Tuna Pasta Bake

  • 250gm pasta - saya guna jer apa2 pasta yang ada stok kat rumah (makaroni/fusilli/penne etc)
  • 1 biji bawang besar - potong dadu
  • 2 ulas bawang putih (hiris)
  • sedikit black pepper
  • 1 tin Campbell mushroom soup
  • 1 tin tuna - dihancurkan
  • 1 cawan freshmilk + 3 sudu tepung gandum
  • cendawan butang - dihiris
  • Cheese yang diparut

Cara:
  1. Rebus pasta hingga lembut dan toskan
  2. Panaskan minyak, tumis bawang besar dan bawang putih dan sedikit black pepper
  3. Masukkan cendawan butang dan tuna - kacau sehingga kekuningan
  4. Masukkan 1 tin mushroom soup + freshmilk yang dah dibancuh dengan tepung
  5. Tambahkan garam secukup rasa. Masak sehingga agak pekat (10-15min).
  6. Masukkan pasta & daun parsley. Kacau hingga rata.
  7. Tuangkan ke dalam loyang/casserole/apa2 bekas untuk dibakar
  8. Taburkan cheese
  9. Bakar pada suhu 180 (gas 4) selama lebih kurang 30 minit.


Resepi yang senag dan sedap sangat. Kegemaran seisi keluarga. Thank you my friend Faezah..(kot2 terbaca kat sini:))...Danish happy sangat2 bila saya bagitau saya masakkan ini special untuk dia...dia peluk dan cakap "You're the best mom in the world"..Hehehe...

No comments:

Post a Comment